Apporteren, met de clicker

In dit stukje vind je de clickermethode voor het apporteren die ik vanaf eind 2010 gebruik.

Apporteren is een oefening die je met behulp van backchainen moet aanleren. Ik behandel deze oefening met wat meer detail aangezien het een nuttige vaardigheid is die voor vele doelen kan worden gebruikt.

Splits de oefening in delen:
1. Zit en wacht (op het commando om te gaan apporteren)
2. Naar het apporteerblok toe rennen
3. Het apporteerblok oppakken
4. Naar de trainer terug rennen
5. Zitten en het apporteerblok vasthouden totdat je  met het commando “los” het blok af laat geven.

We gaan de oefening nu Backchainen, dit wil zeggen, de oefeningen van achter naar voren aanleren.

Zitten en het apporteerblok vasthouden:
Het laatste onderdeel van het apporteren is dat de hond voor je zit en het object vasthoudt tot jij zegt dat hij kan loslaten. Ik ga er van uit dat de hond al eerder geleerd heeft om voor je te gaan zitten. Je kunt de hond leren apporteren met behulp van de volgende stappen:

Stap 1
Terwijl de hond voor je zit, houd je het object voor zijn neus. Click en beloon de hond voor het snuffelen aan het object. Start met een object dat makkelijk is vast te houden maar niet te leuk is om op te kauwen. Ik gebruik een stuk slang van 4 cm doorsnede en ongeveer 30 cm lang. Ik vind het een goed idee om niet met het apporteerblok te beginnen totdat de hond heeft geleerd andere objecten te apporteren. De overgang naar het blok is heel eenvoudig als hij het goed heeft aangeleerd.

Stap 2
Hetzelfde als in stap 1 maar nu click ik alleen als de hond zijn bek opent over het object.
Alleen naar de volgende stap als de hond de stap waar je aan werkt, goed begrijpt.

Stap 3
Hetzelfde als in stap 2 maar nu click je alleen als de hond zijn tanden om het object heen doet.

Stap 4
Hetzelfde als in stap 3 maar nu click je alleen als je voelt dat de hond het object goed vasthoudt.
Trek lichtjes aan het object als de hond zijn bek erom heen doet. Als je voelt dat de hond het object ook maar heel lichtjes vasthoudt,  meteen clicken. Probeer het wel uit zijn bek te pakken (nog zondercommando) Mocht hij het een keer laten vallen, (dan krijgt hij geen beloning) trek je daar dan niks van aan, gewoon op pakken (zonder te straffen of mopperen) en opnieuw beginnen. Na een paar keer begrijpt hij dat hij de click (en de beloning) alleen maar verdiend als u het uit zijn bek pakt.

Stap 5
De hond moet het object nu 1 seconde vasthouden voordat je clickt.

Stap 6
Verhoog geleidelijk de tijd van 1 naar 5 seconden. Breng variatie in de tijd door soms meer en soms minder seconden te vragen. Wees voorzichtig niet te clicken als de hond op het punt staat het object los te laten. Click als de hond het object vast heeft.

Stap 7
Kan de hond het object ten minste 5 seconden vasthouden, dan dien je hem te leren het ook vast te houden als jij het object ook vast hebt. De hond mag niet loslaten als jouw hand onder het object is - hij moet wachten op de click (en uiteindelijk op het commando "Los"). Terwijl de hond het object vasthoudt, houd je
je hand onder het object. Blijft de hond vasthouden dan kun je clicken - laat de hond los voordat je hebt geclickt dan moet hij het opnieuw proberen. Op het einde kun je licht tegen het object aanduwen zonder dat de hond loslaat. Wil je er zeker van zijn dat de hond niet loslaat, dan kun je proberen hem te verleiden met wat lekkers als hij het object vast heeft. Je kunt tevreden zijn als de hond het object blijft vasthouden totdat jij clickt! In deze face alleen nog maar clicken als de hond met het blok in zijn bek omhoog kijkt en u in de ogen aankijkt.

Stap 8
Het moeilijkste gedeelte van de training heb je nu gehad. Wat overblijft, is het vervangen van de click door een commando ("Los"). Dit gebeurt normaal gesproken vanzelf. Geef gewoon het commando nadat je geclickt hebt. In bijna alle gevallen zal de hond het object loslaten en dan kun je clicken en belonen.

Stap 9
Het is nu zo ver dat u snel een pasje achteruit kan doen, als de hond met het blok in zijn bek voor u zit. De eerste keren nodigt u de hond uit door tegen u broek te kloppen om direct aan te sluiten, zodat hij weer kort voor u zit. Als hij dit door heeft kan u een paar pasjes meer maken, er wordt dan pas geclickt als de hond tegen u aanzit, met de kop omhoog en u aankijkt.

Stap 10
De hond moet het object ook van de grond op kunnen pakken. Leg het object voor de hond op de grond neer. (of gooi het een klein stukje weg) De hond moet het nu oppakken en voor je gaan zitten voordat je beloont.

Na stap 10 kan je het voorwerp omruilen voor het apporteerblok, alle stappen eerst even door lopen, zodat hij ook dit snapt.

De hond kent nu het laatste onderdeel van de keten, dus kunnen we een ander deel toevoegen.

Naar de trainer terug rennen
Stap 11
Laat iemand anders de hond aan zijn halsband vasthouden terwijl jij ongeveer 15 meter wegrent en stilstaat. De helper houdt het object/apporteerblok voor de bek van de hond. Neemt de hond het apporteerblok aan, dan laat de helper de halsband los zodat de hond naar je toe kan rennen. De hond gaat daarna voor je zitten en houdt het apporteerblok vast totdat jij "Los" zegt. Heeft de hond problemen met het gaan zitten, dan moet je terug en meer tijd besteden aan Stap 9.

Het apporteerblok oppakken
Stap 12
Hetzelfde als stap 11, maar nu legt de helper het apporteerblok voor de hond op de grond. Nu moet de hond tijdens het rennen het apporteerblok oppakken en het naar jou terug brengen. Rent de hond langs het apporteerblok, dan breek je de oefening onmiddellijk af door via een halve cirkel naar de helper terug te lopen. Probeer het dan opnieuw. Je kunt deze stap ook trainen als je alleen bent. Vraag de hond om te blijven zitten en leg het apporteerblok ongeveer 1 meter voor de hond neer. Daarna loop je 15-20 meter weg en roep je de hond. De hond dient het apporteerblok mee te nemen op weg naar jou toe. Herhaal deze stap net zolang tot de hond het iedere keer goed doet - op volle snelheid!

Naar het apporteerblok toe rennen
Stap 13
Nu ben je klaar om een ander deel aan de keten toe te voegen. Als je tot hier bent gekomen is het naar het apporteerblok toe rennen zelden een probleem. Houd de hond aan zijn halsband vast als hij naast je staat en gooi het apporteerblok 10-20 meter weg. Zeg "apport" zodra je de hond loslaat. Als je stap 11 en 12 goed getraind hebt, rent de hond nu weg, pakt het apporteerblok op en keert onmiddellijk terug, zit voor je en houdt het apporteerblok vast tot je "Los" zegt.

 

Zitten en op het commando wachten
Stap 14
Het enige dat je de hond nu nog moet leren is te blijven zitten en wachten op jou "apport" commando.
Houd de hond aan zijn halsband vast en gooi het apporteerblok weg. Wacht, en als de hond uiteindelijk gaat zitten laat je de halsband los en geef je het "apport" commando. Ga hiermee door tot de hond gaat zitten zodra je het apporteerblok gooit.

Stap 15
Nu moet de hond gaan zitten voordat je het apporteerblok gooit. Blijft hij gedurende een seconde
of twee zitten nadat je het apporteerblok hebt gegooid, dan geef je het "apport" commando en laat je de halsband los (Een goed hulpmiddel is een dun touwtje van 30 cm met een knoopje aan het eind, die je aan de ketting van de hond bevestigd, hij voelt die niet maar je kan hen dan beter begeleiden bij het blijven zitten) Herhaal dit totdat de hond ten minste 5 seconden kan blijven zitten, nadat je het apporteerblok hebt gegooid.
Nu kan ik je feliciteren met een min of meer compleet apporteer oefening! We hopen dat je ziet hoe ik de principes van backchainen hebben gevolgd en altijd met het laatste gedrag ben begonnen en vandaar uit naar voren hebben gewerkt, totdat we de complete gedragsketen hadden. Wat nu nog over blijft om te trainen zijn verschillende voorwerpen, op verschillende plaatsen, etc. Jij bepaald de doelen waarvoor je het apporteren wilt aanleren. Het apporteren kan voor een heleboel leuke dingen gebruikt worden!

Samenvatting
Apporteren is een goed voorbeeld van een praktische oefening die voordeel heeft van backchainen.
Begin met de hond te leren het apporteerblok vast te houden en terug te brengen voordat je het apporteerblok gaat gooien.
Tijdens het trainen van het vasthouden is timing van groot belang. Als je te laat clickt, loop
je het risico dat je clickt voor het uitspugen van het apporteerblok en dat zorgt al snel voor problemen.
Het apporteren is een van de meest moeilijke oefeningen voor clickertraining.

Apporteren, zonder clicker

Hier onder vind je de manier die ik jaren gebruikt heb. Het apporteren leren we de hond spelmatig aan. Alleen moet je de hond in princiepe geen voer als beloning geven maar voor beloning het blok als spel gebruiken. Er zijn werkelijk tientallen manieren om het apporteren via een positieve trainingsmethode aan te leren. De hier onder beschreven methode vind ik na vele jaren van vallen en opstaan de plezierigste methode.

1. Begin als het kan met deze oefening zo vroeg mogelijk mogelijk, dus al vanaf pupleeftijd. Zorg dat de hond bewegende voorwerpen ( bal, zakje, blok enz.) heel erg leuk vindt. Heeft hij te weinig interesse dan kan je het volgende doen:

2. Zaag een rechte tak uit een boom, + 3 cm dik aan het ondereind en bovenaan 1½ cm, de tak moet
+ 180 cm lang zijn. Maak bovenaan een ringetje in de schors en maak een nylontouwtje van 4 mm vast in de uitsparing die je hebt gemaakt, (ringetje) het koord moet 200 cm lang zijn. Aan het andere eind van het koord maak je een vaste lus, in deze lus kan je nu gemakkelijk een jutezakje of een stukje jute bevestigen. Het stuk jute aanpassen naar de grote van de hond, hij moet het goed vast kunnen pakken en er makkelijk mee kunnen lopen. Nu heb je wat ik noem een JUTHENGEL. Met deze hengel kun je de hond (of pup) goed activeren om achter een bewegende prooi aan te gaan. Je kunt er de meest leuke bewegingen mee maken zonder dat de hond de buit te pakken kan krijgen. Zaak is om hem goed te activeren en hem regelmatig de buit te laten vangen, als hij de buit in zijn bek heeft kan je door de stok recht omhoog in de lucht te steken de trekkracht van de hond laten stimuleren, omdat de stok dan werkt als een buigzame hengel. Om kort te gaan je kunt er ook een bal of zelfs een blok aan hangen. Als de hond dit een geweldig spel vindt, gaan we met het blok aan de gang.


3. Hierbij gebruik ik altijd een rollijn van een goed merk, deze gaat aan de ketting van de hond, ( die nooooooit op strop staat) Begin met spelen, dan het blok weggooien en de hond er achteraan sturen, als hij hem in het midden pakt heel uitbundig prijzen en achteruit lopend bij je roepen, de rollijn heb je dan als stuurlijn, niet om aan te rukken. Pakt hij het apporteerblok bij een van de blokken, geef je hem zachtjes te kennen dat, dat niet de goede kant is om hem op te pakken, met zachtjes “nee nee” vaak laten ze hem dan wel weer los en prijs je weer uitbundig als hij hem wel goed oppakt. Blijft hij toch met de zijkant in zijn bek lopen haal je hem met de rollijn naar je toe en onder zacht afkeurend “nee” neem je het apporteerblok uit zijn bek en bied je het direct weer goed aan, waarna je hem weer uitbundig beloond. Heel snel leert hij dat hij hem in het midden het makkelijkst draagt en daar ook uitbundig voor wordt beloond.


4. De belangrijkste oefening is dat hij het graag brengt, daarom moet je het in de aanleerfase 8 van de 10 keer niet uit de bek nemen, maar na een leuk trekspel, de hond weer laten winnen. Zorg dat als je het blok los laat altijd achteruit loopt en de hond weer vrolijk bij je roept. Als hij weer bij je komt weer lekker spelen, en weer laten schieten. In de aanleerfase is het beste om het blok af te nemen door hem hoog tegen je borst aan te trekken en hem te laten lossen op het commando “Los “ . Als je dat namelijk in de lage of zithouding doet leert hij al gauw dat hij als hij bij de baas moet zitten het blok afmoet geven, heel vaak zie je dan dat hij het al zelfstandig uitspuwt. Dus weinig lossen en in het begin hoog lossen als hij het af moet geven. Ook het ruilen voor een voertje werkt in deze aanleerfase heel goed.


5. Als de hond het blok altijd goed brengt, ga je langzaam het voorzitten erbij oefenen. Dit kan alleen als de hond de zitoefening goed beheerst. Gebruik nog steeds de rollijn als hulpmiddel. Als de hond bij je komt met het blok in zijn bek, ga je weer over tot spelen. Ineens sta je stil en geef het commando “zit”en doe een klein stapje voorwaarts hiermee druk je de hond met het blok in zijn bek tot zitten. Doe dit heel kort, (seconden) zodat hij het blok niet loslaat. Ook al lijkt het in het begin nergens op, gewoon verder oefenen en elke keer een fractie langer laten zitten. Als hij het spelletje maar leuk vindt. Het beste is als de hond even moet zitten je naar achter wegspringen met de uitbundige beloning “Braaf” of “Goed zo” het blok uit je handen laat glijden en weer door op je bovenbenen te kloppen met uitbundige aanmoedigingen van “hier”, “hier” de hond weer bij je roept, pas als hij het apporteerblok weer tegen je aandrukt sta je weer stil, anders blijf je net zo lang achteruitlopen tot hij het bij je brengt en weer spelen. Als je zo elke keer je grens iets verlegd leert een hond in een korte tijd met heel veel plezier apporteren.


6. De haag mag je er pas bij gaan gebruiken als de hond al heel goed apporteert, dus niet te vroeg. Dat wil niet zeggen dat je hem nog niet kan leren springen. Ook hier moet het een super leuk spel zijn, je begint zo laag mogelijk, in ieder geval moet de hond heel makkelijk over de haag kunnen springen, In het begin stap je gewoon mee met heel uitbundige belonende geluiden. Elke keer als de hond er over gesprongen is krijgt hij in de aanleerfase als beloning een hondenbrokje uit de hand (¼ Frolic) Door dit elke training een paar keer te doen en niet te snel te omhoog te willen leert een hond in een paar maanden tijd dat de haag een heel leuk toestel is waar je ook nog wat kan verdienen. Als je zo hoog komt met trainen dat je niet meer mee stapt, laat je hem heen en weer springen en even voor je zitten, direct zijn aandacht opeisen en hem als beloning een brokje geven. Bij de meeste honden die ik africht zie je dan ook de nijging om bij de haag uit te breken, ze willen het liefst gauw over de haag te springen zo leuk vinden ze deze oefening.

Ga naar onze Home Page
Stuur ons E-mail
English Section
Deutsche Version